Дешеві та корисні: 5 овочів, які допомагають знизити тиск

Переглядів: 247
Дешеві та корисні: 5 овочів, які допомагають знизити тиск

Додавання до раціону деяких овочів збагачує організм поживними речовинами, які допомагають нормалізувати тиск.

Гіпертонія збільшує ризик серцевих захворювань та інсульту. Додавання до раціону деяких овочів збагачує організм поживними речовинами, які допомагають нормалізувати тиск і підтримувати серце здоровим і сильним. 

Картопля

Картопля містить багато калію. У ньому цього мінералу навіть більше, ніж у банані. В одній запеченій картопле середнього розміру міститься близько 600 мг речовини, що становить майже 13% від добової норми.

Хоча всі сорти картоплі багаті на калій, деякі дослідження показали, що яскравий відтінок фіолетової картоплі може дати їм перевагу, сприяючи зменшенню жорсткості артерій, що допомагає знизити тиск. Вони містять антоціани – потужний антиоксидант, який надає цьому сорту картоплі фіолетового відтінку.

Буряк

«Буряки та бурякова зелень є гарним джерелом нітратів, які допомагають розслабити кровоносні судини і можуть покращити артеріальний тиск. Дослідження 2018 року показало, що буряковий сік може знизити тиск за рахунок високої концентрації нітратів», – заявляє дієтолог Вандана Шет.

Буряк також багатий на інші поживні речовини, такі як калій, клітковина, фолієва кислота, марганець, вітамін С і залізо, багато з яких також пов'язані зі зниженням тиску.

Буряк можна смажити у фритюрниці, додавати до салату, розтирати в хумус або використовувати у зерновому салаті. Хоча зелене бадилля буряків трохи гірке, воно також їстівне. Спробуйте додати його до песто чи соусів, щоб зменшити харчові відходи.

Помідори

«Помідори та продукти з них багаті калієм та лікопіном – двома поживними речовинами, які можуть нормалізувати тиск та покращити здоров'я серця», – каже Шет.

Одна чашка помідорів черрі містить 395 мг калію – 8% денної норми.

Лікопін є антиоксидантом, який робить ці плоди червоними. Помідори є одним із найкращих джерел цієї речовини. Причому продукція, виготовлена з томатів, містить навіть більше корисних антиоксидантів, ніж сирі плоди.

Огляд 2021 року виявив, що лікопін у томатному екстракті значно знижує тиск у здорових людей та людей з гіпертонією.

Зелені листові овочі

Капуста, шпинат, білокачанна капуста та інші листові овочі багаті на дієтичні нітрати, що розширюють кровоносні судини і покращують кровообіг.

Деякі дослідження показують, що вживання принаймні 1 склянки листової зелені на день може допомогти знизити артеріальний тиск та ризик серцево-судинних захворювань.

Листова зелень підходить майже до будь-якої страви, тому сміливо додавайте її в їжу.

Гарбуз

Є багато видів гарбуза, всі вони мають яскравий жовтий або помаранчевий відтінок та крохмалисту м'якоть, насичену калієм. Одна чашка цього плоду містить близько 8% денної норми калію, а також інші поживні речовини, такі як вітамін А, клітковина та вітамін С.

Гарбуз можна додавати в начинки до пиріг або готувати з нього запіканки.

Якщо побачили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter!

НОВИНИ ПАРТНЕРІВ

Почитати ще: